Stivhaleand

Vitenskapelig navn: Oxyura jamaicensis

Feltnotater

Kjennetegn

Hannen er en kompakt dykkand med kastanjebrun kropp, svart isse og hvite kinn. Hunnen og hannen i vinterdrakt er mattere gråbrune med en mørk strek gjennom ansiktet. Begge kjønn har stive halefjær og et lite, kort og kraftig nebb.

Størrelse og vekt

Hann 350–450 g, hunn 300–380 g. Kroppslengde 35–43 cm. Hannen er litt tyngre enn hunnen.

Leveområde

Stivhaleanda holder til i grunne ferskvannsmyrer, dammer og innsjøer med sumpvegetasjon som dunkjevle og takrør. Den foretrekker områder med tett vegetasjon og åpent vann å dykke og rømme i.

Utbredelse

Arten hekker over store deler av Nord-Amerika, fra det vestlige Canada og de nordlige delene av USA sør til Mexico. Nordlige bestander trekker sørover om vinteren, mens sørlige bestander er standfugl.

Føde

Føden er vannlevende virvelløse dyr som fjærmygglarver, tanglopper og muslingkreps, i tillegg til vannplanter. Virvelløse dyr dominerer i hekketida, mens andelen plantekost øker utover høsten og vinteren.

Atferd

En utpreget vannlevende og selskapelig and som bruker mesteparten av tida på å dykke og beite i grunt vann. Den er stille og lite iøynefallende og motvillig til å lette, men flyr godt når den først er i lufta. Den beiter og hviler gjennom hele dagen.

Jakttips

Let etter flokker på grunne myrer og langs dammer i gry og skumring; de legger igjen svake beitesirkler i vannflata og ekskrementer langs strandkanten og i kantvegetasjonen. Kom inn med vinden i mot over åpent vann der fuglen har fritt utsyn. Bruk naturlig dekning og beveg deg sakte — anda dykker ofte og skvetter lett.

Hel vekt

Denne arten registreres med hel vekt — dyret veies i sin helhet, slik det ble felt.

Hvor arten jaktes

Arten er registrert som jaktbar i 3 land i Huntify.

Navn på andre språk

Current language: no

Feltnotatene er generell artskunnskap, ikke juridisk rådgivning. Sjekk alltid gjeldende jakttider, kvoter og våpenkrav der du jakter.