Grågås

Vitenskapelig navn: Anser anser

Feltnotater

Kjennetegn

Stor, gråbrun gås med lyst hode og lys hals, oransjegult nebb og oransje bein. Hannen er i snitt litt større enn hunnen, men begge kjønn har lik drakt med mørkere tverrbånd på flankene og ryggen.

Størrelse og vekt

Hann 3,0–4,1 kg, hunn 2,6–3,5 kg. Kroppslengde 76–89 cm.

Leveområde

Grågåsa holder til i ferskvanns- og brakkvannsvåtmarker – innsjøer, myrer, elvedaler og laguner langs kysten – fra lavlandet opp i moderate høyder. Den foretrekker åpent vann med gressmark eller dyrka mark i nærheten å beite på.

Utbredelse

Grågåsa hører hjemme i Nord-Europa og Vest-Asia. Trekkende bestander hekker fra Island og Skandinavia til Russland og overvintrer i Mellom-Europa, i middelhavsområdet og i Nord-Afrika. Standfuglbestander som stammer fra forvillede fugler, er nå etablert i store deler av Vest-Europa.

Føde

Grågåsa beiter først og fremst gress og kløver. Om vinteren og i trekktida lever den i stor grad på stubbåker med korn, på frø og på vannplanter.

Atferd

Svært selskapelig. Den trekker i flokk mellom nattstedene på vannet og beitemarkene, som regel ved daggry og i skumringen. Parbåndene er sterke, og den hekker kolonivis i takrørbelter eller på holmer.

Jakttips

Se etter gåsemøkk og beitespor i gressmark nær vann; ferske tegn viser at marka er i bruk nå. Nærm deg beitende gjess lavt langs stubbåkeren eller i grøfter, og unngå å komme i silhuett mot horisonten. Trekkveiene mellom nattstedet og beitet er forutsigbare, så ligg klar i skjul eller bak naturlig dekke langs et fast trekk før gjessene går ut ved daggry eller kommer inn i skumringen.

Hel vekt

Denne arten registreres med hel vekt — dyret veies i sin helhet, slik det ble felt.

Hvor arten jaktes

Arten er registrert som jaktbar i 27 land i Huntify.

Navn på andre språk

Current language: no

Feltnotatene er generell artskunnskap, ikke juridisk rådgivning. Sjekk alltid gjeldende jakttider, kvoter og våpenkrav der du jakter.